HomeGO GuidesDe Ultieme Pokémon GO IV Guide

De Ultieme Pokémon GO IV Guide

Op het forum wordt er regelmatig over gesproken, en ook binnen andere communities is het een fenomeen: IV waarden van Pokémon. Wat zijn deze IV waarden nou precies en hoe kun je ze berekenen?

Bijna geen enkele Pokémon is hetzelfde. Zelfs niet als ze dezelfde naam dragen. Misschien heb je wel meer dan tien Pidgeys in je box, maar dan nog is de kans klein dat die Pidgeys allemaal hetzelfde zijn. De ene Pidgey heeft meer aanvalskracht (attack), terwijl de andere misschien juist meer verdedigende kracht (defense) heeft. Dit wordt (onder andere) bepaald door IV waarden. IV staat voor ‘Individual Values’, en geven dus extra variatie aan individuele Pokémon van hetzelfde type. In Pokémon GO zijn er drie soorten IVs:

  • Attack IV
  • Defense IV
  • Stamina IV

Attack IV geven je Pokémon extra aanvalskracht zodat hij meer schade doet tijdens gevechten. Defense IV geven je Pokémon juist meer verdedigingskracht, zodat hij minder schade krijgt tijdens gevechten. Tot slot zijn er nog de Stamina IV, die je Pokémon meer levenspunten geven, zodat je langer kan overleven tijdens een gevecht.

Wat is het verschil tussen IV en Combat Power?

Mijn Pidgeot heeft ongeveer dezelfde Combat Power als de Pidgeot die de gym om de hoek bewaakt, maar toch doet hij meer damage! Hoe kan dat? Combat Power staat los van de IV waarden van een Pokémon. Combat Power zal elke keer verhoogd worden op het moment dat je de Pokémon candies voert, maar de IV waarden blijven hetzelfde. De Combat Power van je Pokémon bepaalt samen met de IV waarden hoe sterk je Pokémon daadwerkelijk is, met name ten opzichte van andere Pokémon van hetzelfde type. Als je dus zeker wilt zijn dat jouw Pidgeot de allersterkste Pidgeot is, dan zijn IV waarden belangrijk om in het achterhoofd te houden. Maar eh… Hoe weet ik dan de IV waarden van mijn Pokémon?

Hoe bereken ik de IV waarden van mijn Pokémon?

Je kunt de IV waarden van je Pokémon berekenen met een handige internettool als The Silph Road. Eenmaal op de site aangekomen klik je op ‘IV rater’, waarna je een aantal basis statistieken van je Pokémon moet invullen. De site zal je dan vertellen hoe jouw Pokémon er voor staat en of hij potentie heeft. Dit krijg je te zien in de vorm van IV scores, waarbij 0% de slechtst mogelijke score is en 100% de beste score. Hieronder zie je een voorbeeld van een dergelijk rapport, waarbij te zien is dat de Golduck bovengemiddelde IV scores heeft.

Golduck IV

Andere goede tools voor het berekenen van IV scores zijn Pokémon GO Hub en Poké Assistant.

Hoe belangrijk zijn die IV scores nou echt?

In principe bepaal jij zelf hoe belangrijk de IV waarden van je Pokémon zijn. Als je Pokémon GO op een casual manier speelt en de competitieve top van het spel onbelangrijk vindt, dan kun je IV waarden makkelijk links laten liggen. Wil je echter de top bereiken, dan kan het toch handig zijn om Pokémon te gebruiken met een hoge IV score. Het verschil tussen een Pokémon met een 100% IV score en één met 0% IV score is 10% in termen van Combat Power en algemene performance. Dat is dus niet gigantisch veel, maar het kan toch net het verschil maken als je echt “the very best” wil zijn. Tijd om die “top percentage” Rattata binnen te halen!

Meer weten over IV waarden? Stel je vraag op het forum of reageer onder het artikel!