Vechten doe je dus bijvoorbeeld als je een Pokemon met veel CP points (combat points) hebt en besluit om een Gym van een vijandig team te gaan overnemen. Voordat je kan winnen moet je een team van 6 Pokemon gaan samenstellen. Om snel te gaan zal de app hier zelf een voorstel voor doen, maar je kan dat gaan aanpassen als je wilt.

Een gevecht is hierbij heel anders dan bij andere Pokemon games. Het werkt in Pokemon Go niet met een beurtsysteem en je moet aanvallen van je tegenstander ontwijken. Dat doe je door naar rechts of links te swipen. Vaak zal je bijvoorbeeld 1 of 2 aanvallen doen en daarna een swipe om je tegenstanders aanval te ontwijken. Aanvallen doe je door op de Pokemon van je tegenstander te gaan drukken. Heb je veel van deze aanvallen gedaan dan kan je je speciale aanval doen. Hiervoor hoe je je vinger zolang op je Pokemon tot die begint met zijn speciale aanval. Of je toegang hebt tot je speciale aanval zie je onder je gezondheidsbalk. Een speciale aanval doet uiteraard veel meer schade dan een gewone aanval.

Vechten gaat ten koste van HP (health) punten, zowel bij jou als bij je tegenstander. Staat de HP op 0 dan heeft je Pokemon verloren en ga je naar de volgende Pokemon in je team. Hebben al de pokemon van een team verloren dan is het gevecht verloren.