Pokémon GO Guides

Starter
guide voor
Pokémon GO

Ga je voor het eerst aan je Pokémon GO avontuur beginnen? Of ben je al even bezig maar kom je ergens niet uit? Op deze pagina komt alles met betrekking to het spel aan bod.

Kies een categorie in het onderstaande menu, per onderdeel leggen we daar de belangrijkste punten uit.

POKÉMON

Het vangen van Pokémon werkt in GO heel anders dan in de traditionele spellen. In Pokémon GO ga je de echte wereld in en kom je bij de bakker om de hoek een Pidgey tegen, of bij het lokale zwembad een Horsea. Daarnaast hoef je de Pokémon niet eerst te verzwakken voordat je deze vangt, een Pokémon vangen hangt van een aantal factoren af.

Pokémon hebben een CP level, je hebt verschillende Pokéballs, hoe staat het eigenlijk met je gooi techniek? In dit onderdeel leer je alles wat je moet weten met betrekking to jouw Pokémon

De basis is heel simpel, swipe met je vinger omhoog over de Pokébal richting
de Pokémon, dat is alles! Met sommige Pokémon gaat dit makkelijker dan
andere, bijvoorbeeld een Zubat wil nog wel eens wat heen en weer fladderen
waardoor hij iets moeilijker te raken is.

Voordat je begint met het gooien van de Pokébal, let op de circel die om de
Pokémon heen zit. Houd de Pokébal ingedrukt en wacht tot de circel kleiner
wordt, hoe kleiner de circel hoe groter de kans dat je de Pokémon vangt. De
circel kan 3 kleuren hebben: groen, oranje en rood. Groen betekend dat de
Pokémon makkelijk te vangen is en rood is dan weer een stuk moeilijker.

Wanneer je wat hoger level bent kun je ook berries voeren aan de Pokémon
voordat je deze probeert te vangen, dit verhoogt de kans op succes.

Als je eenmaal wat Pokémon hebt gevangen dan wil je deze natuurlijk sterker maken of zelfs laten evolueren. Je kunt Pokémon laten evolueren als je genoeg candy hebt verzameld voor de desbetreffende Pokémon, het aantal candy wat je nodig hebt voor evolueren verschild per Pokémon en wordt hoger zodra de CP van je Pokémon hoger wordt. Als je genoeg candy hebt hoef je alleen maar op de “Evolve” knop te drukken als je een Pokémon hebt geselect, en voila!

CP staat voor “Combat Power” en laat zien hoe sterk jou Pokémon is. De hoogte van de CP dat een Pokémon kan hebben hangt ook af van het level dat jij bent, wanneer jij steeds hoger level wordt zul je dus ook sterkere (en zeldzamere) Pokémon tegenkomen. Door de “Power up” button te gebruiken bij een Pokémon kun je de CP verhogen, hier gebruik je dan de stardust voor die je hebt verzameld.

De Pokémon met het hoogste CP is niet altijd de sterkste, al ligt dat wel in details. Een Weedle met een CP van 12 kan bijvoorbeeld meer HP hebben dan een Weedle met een CP van 11.

Wanneer je rondloopt zul je regelmatig Pokéstops tegenkomen, deze geven items als Pokéballs, Potions en ook Eggs.

Eggs komen uit wanneer je het benodigde aantal kilomteres hebt afgelegd. Er zijn Eggs met 3 verschillende afstanden, 2km, 5km en 10km. Hoe hoger de afstand hoe groter de kans op een zeldzame en sterke Pokémon.

Stardust krijg je door Pokémon te vangen, elke gevangen Pokémon levert naarst de cany ook stardust op. Met stardust kun je de CP van je Pokémon omhoog schroeven, over de lange termijn zul je dus een hoop nodig hebben. Probeer dus ook niet teveel stardust aan zwakke Pokémon te verspillen. Alle stardust wordt op een grote hoop gegooit en geld dus niet per Pokémon.

Wanneer je een gym voor langere tijd kan beheren krijg je rewards, dit is de enige andere manier om ook stardust te krijgen.

Net als stardust krijg je ook candy wanneer je een Pokémon vangt. Candies heb je nodig om je Pokémon te evolueren, in tegenstelling tot stardust zijn candies wel gebonden aan Pokémon. Wanneer je dus een Pidgey vangt, krijg je een candy voor Pidgey om deze te evolueren naar een Pidgeotto. Word je gek van al die Rattata en Pidgey? Vang ze en transfer ze meteen naar de Proffesor, ook hier krijg je candy voor terug.

Wanneer een Pokémon 1 keer kan evolueren kost het 50 candy om te evolueren, kan een Pokémon 2 keer evolueren kost het de eerste keer 25 candy en de tweede keer 50.

Zit je aan je max van 250? Of loop je nog rond met 30 Rattata van 10CP? Klik op de Pokémon en vervolgens kun je onderaan op de knop “transfer” klikken. Je verliest hier mee de Pokémon maar krijgt er candy voor terug zodat je die Rattata van 300CP kan evolueren.

Een transfer kun je niet meer ongedaan maken, wees dus vorzichting en transfer niet je sterke Pokémon.

ITEMS

In Pokémon GO zitten een aantal verschillende items die je krijgt voor een level-up, vind bij Pokéstops, of koopt in de shop

Met deze items kun je Pokémon bijvoorbeekd reviven als ze gesneuveld zijn tijdens een gym gevecht, vangen als je eindelijk je favoriet bent tegengekomen of naar je toe lokken als je een goed gevoel hebt over een bepaalde plek.

Het belangrijkste item van allemaal. Wanneer je begint met spelen krijg je 50 Pokéballs, meer Pokéballs kun je verkrijgen door langs Pokéstops te gaan, kopen in de shop of doordat je een level omhoog bent gegaan. Met Pokéballs kun je wilde Pokémon vangen, maak je geen zorgen als je die Zubat 10 keer mist, het is vrijwel onmogelijk om je Pokéballs op te maken zolang je afentoe een Pokéstop meepakt.

Tot level 12 zul je het moeten doen met normale Pokéballs, wanneer je dan eindelijk level 12 bent krijg je als beloning 20 Great Balls, vanaf nu kun je deze ook bij Pokéstops krijgen. Het is (ons) nog niet bekend bij welk level je Master Balls krijgt.

Vanaf level 5 krijg je ook Potions als reward wanneer je een Pokéstop bezoekt, met een potion kun je Pokémon weer genezen die net een zware gym battle achter de rug hebben. Potions kun je, net als revives, niet kopen in de shop en zijn alleen te krijgen bij Pokéstops en als reward voor een level-up.

Hoe hoger level je bent, des te beter de potions worden die je kunt krijgen. Een “normale” potion geneest een Pokémon voor 20HP, Super Potion voor 50HP en een Hyper Potion voor 200HP.

Het wil wel eens gebeuren dat je Pokémon niet opgewassen is tegen de Pokémon van de gymleader, gelukkig is daar de revive om je Pokémon weer springlevend te maken. Net als potions zijn revives alleen te krijgen bij Pokéstops en door een level-up.

Met een Incense kun je Pokémon naar jou toe lokken. Wanneer je een Incense geactiveerd hebt draait er een roze wolkje je heen en wordt de kans dat je Pokémon tegenkomt groter. Blijf niet stilstaan wanneer je er voor kiest om je Incense te gebruiken maar blijf gewoon door lopen. Incense kun je alleen verkrijgen als reward voor een level-up of door deze te kopen met coins in de shop.

Zo nu en dan krijg je bij Pokéstops een Pokémon Egg. Om deze te uit te broeden heb je een Egg incubator nodig. Ga naar het Pokémon menu en swipe 1x naar links of klik op het tabje rechtsboven. Hier heb je een overzicht van alle Eggs die je verzameld hebt, kies nu een Egg en vervolgens krijg je de keuze om deze in een Egg incubator te doen om te beginnen met broeden. Je hebt altijd 1 incubator in je inventory die je kunt gebruiken, maar je kunt ook meerdere Eggs tegelijk broeden door de incubators die je krijgt als reward bij bepaalde level-ups.

Ben je het lopen even zat? Dan is de lure module misschien wel een uitkomst. Een Lure module kun je in een Pokéstop plaatsen waardoor vervolgens Pokémon worden aangetrokken. Dit is vooral heel krachtig als je meerdere Pokéstops dichtbij elkaar hebt en je meerdere Lure modules tegelijk activeerd. Het effect duurt 30 minuten.

GYMS & POKESTOPS

Naast het verzamelen van je favoriete Pokémon draait het in Pokémon GO om de Gyms en Pokéstops. Gyms en Pokéstops zitten door het hele land verspreid, de bakker bij jou om de hoek kan bijvoorbeeld een Pokéstop zijn en de slager aan de overkant een Gym.

Als je level 5 bereikt hebt als trainer kan je eindelijk je favoriete team joinen, en beginnen met het overnemen van Gyms. Het doel is om als team zo veel mogelijk gyms te beheren. Gyms zijn net als Pokéstops over de wereld verspreid. Als je bij een gym bent aangekomen krijg je de optie om de gym uit te dagen en te vechten tegen de Pokémon die deze verdedigen. Wanneer je de gym hebt verslagen wordt deze neutraal en kun je deze claimen en 1 van jou Pokémon er in plaatsen om deze te verdedigen. Door te battlen tegen gyms die al geclaimd zijn door jouw team kun je de gym ook naar een hoger level krijgen, op deze manier kunnen teamgenoten ook hun Pokémon plaatsen waardoor de gym moeilijker wordt om te verslaan. Voor iedere Gym waar jij een Pokémon in geplaatst hebt krijg je Stardust en 10 PokéCoins per 21 uur.

Pokéstops zijn iets minder spannend als Gyms, maar minstens zo belangrijk. Stel je voor dat je eindelijk die Charizard tegenkomt en je hebt geen Pokéballs meer!? Door Pokéstops te bezoeken verzamel je items die jij op dat moment unlocked hebt voor jouw level. Van Pokéballs en Potions to Eggs, alle unlockable items kun je bij Pokéstops krijgen. Daarnaast krijg je voor elk bezochte Pokéstop 50XP, dus je leveld er ook nog eens door! Probeer dus voorat je de deur uit gaat je reis een beetje gunstig te plannen door gebieden met veel Pokéstops en vervolgens ook nog een aantal Gyms hebben onderweg.

TEAMS

Rood, Blauw of Geel? Valor, Mystic of Insinct? Het lijkt een vrij random keus maar deze beslissing kan weldegelijk gevolgen hebben. Op dit moment lijkt Team Valor (rood) het meest populair, gevolgd door Team Mystic (blauw) en op redelijke afstand is Team Insinct (geel) het kleinste. Wanneer je dus voor Team Instinct kiest zal het een stuk moeilijker worden om bijvoorbeeld Gyms te behouden. Dus kies je voor de uitdaging van het kleinste team of wil je wat meer zekerheid bij de grotere teams.

De officiële naam van het gele team is: Team Instinct. De leden van team instinct denken dat de manier waarop Pokémon uitgebroed worden heel belangrijk is voor hoe sterk ze zijn. De leider van Team Instinct heet Spark en de mascotte is Zapdos.

De Officiële naam van team blauw is: Team Mystic. Team Mystic denkt dat Pokémon sterk worden door het evolueren. De leider van Team Mystic heet Blanche en zijn mascotte is Articuno.

De naam van team rood is: Team Valor. De belangrijkste waarde voor Team Valor is training. De leider van team rood heet Candela en zijn mascotte is Moltres.

GO PLUS
Eind juli wordt het leven van een hardwerkende trainer een stuk makkelijker. Met de GO Plus hoef je straks niet meer constant naar je telefoon te staren. Je kunt hem dragen als armband of gewoon in je zak doen en wanneer er een Pokémon in de buurt is zal deze beginnen met trillen. Maar dat is niet alles! Zelfs voor het vangen van Pokémon is het niet meer nodig om je telefoon uit je zak te halen, met een druk op de knop kun je een Pokéball gooien. Natuurlijk minder leuk maar kan ik sommige gevallen wel van pas komen.